Sanotaan että onnelliseksi ei voi tulla, onnellinen voi vain olla. Meni hirveän kauan minulla ymmärtää tämä. Uskon että olen elämässäni ollut useastikin onnellinen, mutta jos uskallan nyt rueta analysoimaan, mitä olenkaan oikeastaan kokenut? Tyytyväisyyttä, rauhaa, helpotusta, iloa, ylpeyttä... Tavallaan se tunne on usein tarvinnut perusteluja, ulkopuolisia vaikuttimia, sattuman kauppaa...jotain extraa, jotain ulkopuolista. Kaunis päivä, liikuttava tapahtuma elämässä, jännittävä matka, juhlat, ystävien seura. Toisaalta taas onni ja onnellisuus on löytyneet hiljaisuudesta, metsästä, omasta ajasta, vapaudesta, itsemääräämisoikeudesta. 

Toisaalta mitä onnellisuus on? Onko se tunne? Onko se mielentila, energia tai elämänasenne? Onko se ohimenevä onnekas sattuma vai voiko se olla itseään ylläpitävä voima, energian lähde joka ei ehdy vaan kasvaa ja laajenee. Ja kuka on onnekas ja kuka onnellinen? Koska jos on onnekas, ei välttämättä ole onnellinen. Ja mikä ehkä taitoa vaatiikin, on olla onnellinen, vaikkei ole onnekas. Tästä päästäänkin siihen mitä nykyään onnesta ja onnellisuudesta ajattelen.

Onni on sattumaa, tai ehkä universumin aikaansaamaa, joten ei puhdasta sattumaa. Sen vaikutus on hetkellinen ja ulkopuolinen, mutta jos sitä arvostaa, voi se onnellisuudeksikin muuttua. Onnellisuus on kiitollisuutta, mielenrauhaa, näkemystä ja ymmärrystä. Kun onni vertailee, onnellisuus ei kaipaa kilpailua, todistelua. Se herää ja vahvistuu vasta kun sen osaa ottaa vastaan omasta itsestään. Se on parhaimmillaan liikuttava mielentila ja energia, joka vetovoiman lain mukaan kääntää kaiken oikein.

Analyysin lopputulema sitten? Uskon että nykyään tiedän mikä tekee minut onnelliseksi. Onnellisuus on seuraamus ja olotila hyvänkierrettä kasvattavista tunteista joita minun on nykyään helppo tuntea. Osittain onnellisuus vaatii tietoisen päätöksen ja aktiivista ajatustyötä, mutta niiden vaikutus ei olisi aito, jos en täysin uskoisi niiden voimaan. Eli lopulta -  minä itse, oma tahto ja tietoisuus. Mikään ulkopuolinen ei tässä nyt auta ;)